Yabancı Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?

image

Yabancı Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?

Türkiye’de yaşayan yabancı ülke vatandaşlarının, ülkede bulundukları süre içinde geçerli olan bir sağlık sigortası yaptırmaları gerekmektedir. Türkiye’de bir yıldan fazla bir zaman diliminde ikamet edecek olan yabancı pasaport sahibi kişilerin oturma izni almaları için de bu sağlık sigortasına sahip olmaları şarttır. Peki yabancı sağlık sigortası nasıl yapılır? Bu makalemizde, yabancılar için sağlık sigortası hakkında tüm merak edilenlere değiniyor olacağız. Yabancıların yaptırması gereken bu sigortanın şartları ve başvuru koşulları ile ilgili bilgileri de yine sayfamızda bulabilirsiniz. Öte yandan ‘Yabancılar için sağlık sigortası fiyatları nedir?’ gibi yanıtı merakla beklenen soruların cevaplarına da yazımızdan ulaşabilirsiniz.

 

İçindekiler

 

       Yabancıların neden sağlık sigortasına başvurması gerekir?

       Yabancılar hangi evraklar ile sağlık sigortası başvurusu yapmalıdır?

       Yabancıların sağlık sigortası yaptırması zorunlu mudur?

       Yabancılar hangi sağlık hizmetlerinden yararlanabilir?

       Yabancı öğrenciler sağlık sigortası yaptırmalı mı?

       Yabancılar sağlık sigortası için prim öder mi?

       Yabancılar için sağlık sigortasının faydaları nelerdir?

       Yabancı sağlık sigortası fiyatları nedir?

Yabancıların Neden Sağlık Sigortasına Başvurması Gerekir?

Yabancı ülke pasaportuna sahip olup Türkiye’de ikamet eden veya etmek isteyen yabancıların sağlık sigortasına başvurması şarttır. Oturma izni sağlık sigortası olarak da bilinen bu sigorta, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan ve ülkede uzun süreli ikamet etmek isteyen yabancılar için geçerlidir. Hem ülkede oturma izni alabilmek için hem de Türkiye’de yaşanabilecek sağlık problemlerinde faydalanabilmeleri için yabancıların bu sigortayı edinmeleri gerekir. Ülkede geçirecekleri süre 1 yılı aşacak olan yabancılar oturum izni için başvurabilir. Bu başvurular sırasında yabancı ülke vatandaşlarından sağlık sigortası yaptırmaları talep edilir. Yani Türkiye’deki yabancıların sağlık sigortasına başvurmalarının nedeni oturum izni için bu koşulun öne sürülmesinden kaynaklanır. Sağlık sigortasına sahip olmayan yabancıların Türkiye’de oturma izni almaları mümkün değildir.

Yabancılar Hangi Evraklar ile Sağlık Sigortası Başvurusu Yapmalıdır?

Yabancıların, Türkiye’de kaldıkları süre boyunca yaptırmaları zorunlu olan sağlık sigortasının süresi genellikle 1 yıllık olarak düzenlenir. Oturum izni ile eş zamanlı olarak yaptırılması gereken yabancı sağlık sigortasının süresi uzatılabilir. Eğer bir yıllık süre dolunca kişi, Türkiye’de kalmaya devam etmek istiyorsa hem oturma iznini hem de sağlık sigortasını 1 yıl daha uzatmalıdır. Yabancılar için sağlık sigortası başvurusu nasıl yapılır? sorusunun yanıtı merak konusu olmaktadır. Türkiye’ye eğitim, çalışma veya farklı amaçlarla giriş yaptıysanız ve ülkede uzun süreli ikamet etmek istiyorsanız bu sigortayı mutlaka edinmelisiniz. Ülkede faaliyet gösteren farklı sigorta acentalarına başvurarak yabancılar için sağlık sigortası yaptırmanız mümkündür. Bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için sizden bazı evraklar talep edilir. Yabancıların sağlık sigortası başvurusu sırasında ibraz etmesi gereken belgeler arasında şunlar yer alır:

 

        Pasaport,

        Kimlik kartı,

        Konaklayacağı açık adres,

        Telefon numarası,

        Mail adresi.

 

Tüm bu evrakları eksiksiz ve doğru bir biçimde hazır ederek yabancı sağlık sigorta poliçenizin hazırlanması için gerekli işlemleri başlatabilirsiniz.

Yabancıların Sağlık Sigortası Yaptırması Zorunlu mudur?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan yabancı pasaport sahibi kişilerin, ülkede dolaşım ve oturum hakkı elde edebilmeleri için sağlık sigortası yaptırmaları zorunlu bir süreçtir. Bu sağlık sigortası poliçenizi elinize almadan yapacağınız oturum izni başvuruları ya da oturum izni uzatma işlemleriniz kabul görmez. Bu nedenle yetkili sigorta acentelerine gerekli evraklarla başvurarak yabancılar için sağlık sigortası yaptırmanız tavsiye edilir.

Yabancılar Hangi Sağlık Hizmetlerinden Yararlanabilir?

Yabancılar için düzenlenen sağlık sigortalarının kapsamı oldukça geniştir. Çoğunlukla bir yıllık olarak düzenlenen bu sigorta poliçelerinin iki çeşidi bulunur:

 

        Ayakta tedavi,

        Yatarak tedavi.

 

Farklı teminat tutarları ve poliçe türlerine sahip olan yabancı sağlık sigortalarının kapsamı içerisinde yer alan sağlık hizmetleri ise şunlardır:

 

Ayakta tedavi sağlık sigortası için;

 

        İlgili branşta doktor muayenesi,

        Tahliller,

        Laboratuvar işlemleri,

        İlaçlar,

        Serum,

        Pansuman,

        Acil müdahale.

 

Yatarak tedavi sağlık sigortası için;

 

        Ameliyat,

        Her türlü ameliyat masrafı,

        Ameliyat sonrası hastanede yatış,

        Yatarak tedavi sırasında refakatçi, oda, yemek ve yatak masrafları,

        Ambulans hizmetleri,

        Fizik tedavi,

        Diyaliz,

        Yoğun bakım,

        Kemoterapi,

        Radyoterapi,

        Evde bakım,

        Anjiyo,

        Röntgen,

        Protez giderleri,

        Suni uzuv masrafları.

 

Görüldüğü gibi kapsamı geniş bir yelpazeye hitap eden yabancı sağlık sigortası poliçesinde yer alan hizmetlerin sayısı oldukça fazladır. Türkiye’de 1 yıldan fazla bir süre kalmayı planlıyorsanız bu sağlık sigortasını yaptırarak ülkede sağlık hizmetlerinden dilediğiniz gibi faydalanabilirsiniz.

Yabancı Öğrenciler Sağlık Sigortası Yaptırmalı mı?

Türkiye’ye lise, üniversite gibi eğitim kurumlarında öğrenim görmek, Erasmus öğrenci değişim programı ile lisans eğitimi almak, dil okullarına devam etmek, çeşitli kurslara veya sertifika programlarına katılmak için pek çok yabancı öğrenci gelmektedir. Peki bu öğrenim görmek üzere Türkiye’ye giriş yapan yabancı öğrenciler sağlık sigortası yaptırmalı mı? Ülkeye öğrenim görmek amacıyla geldiyseniz bazı şartlarda bu sigortayı edinmeniz gerekir. Türkiye’ye giriş yaptıktan sonraki ilk üç aylık dönem içerisinde tüm öğrenciler genel sigorta kapsamında değerlendirilir. Bu nedenle ayrıca bir yabancı sağlık sigortası poliçesi edinmelerine ihtiyaç duyulmaz. Ancak Türkiye’de ikamet edecekleri süre 90 günü aşıyorsa öğrencilerin de yabancılar için düzenlenen sağlık sigortasını yaptırmaları şarttır. Diğer yabancı ülke vatandaşları ile benzer şartlar taşıyan yabancı öğrenciler için sağlık sigortası poliçelerini sağlık sigortası acentelerinden yaptırmanız mümkündür.

Yabancılar Sağlık Sigortası için Prim Öder mi?

Yabancı pasaport sahibi kişilerin Türkiye’de oturum izni almalarının şartlarından birisi olan sağlık sigortası işlemleri prim esasına dayanır. Bir yıllık olarak düzenlenen yabancılar için sağlık sigortalarının aylık olarak belirlenen prim ödemeleri bulunur. Bu primlerin tutarları kişinin sağlık durumuna, yaşına veya hastalıklarına göre farklılık gösterebilir. Öte yandan ödemeyi dilerseniz peşin, dilerseniz de geçerli kredi kartları ile taksitlendirerek yapabilirsiniz.

Yabancılar için Sağlık Sigortasının Faydaları Nelerdir?

Türkiye’de oturum ve çalışma izni almak isteyen yabancıların edinmesi gereken sağlık sigortasının pek çok faydası bulunur. Öncelikle ikamet izni için şart olan bu poliçeyi mutlaka hazır etmeleri gereken yabancılar bununla birlikte pek çok avantaj da sağlamış olur. Ayakta veya yatarak tedavi kapsamına giren teşhis, tedavi, ameliyat ve iyileşme süreçlerindeki işlemler bu sigorta dâhilinde karşılanır. Böylece Türkiye’de herhangi bir sağlık sorunu yaşarsanız özel hastanelerin ilgili bölümlerine dilediğiniz zaman başvurabilirsiniz. Hem hafif rahatsızlıklarda hem acil durumlarda hem de daha ağır hastalıklarda kullanabileceğiniz bu yabancı sağlık sigortası ülkede kaldığınız süre boyunca sağlığınızı teminat altına alır.

Yabancı Sağlık Sigortası Fiyatları Nedir?

Yabancılar için sağlık sigortası fiyatları pek çok kritere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ülkede kalacağınız süre, yaşınız ve sağlık durumunuz bu yabancı sağlık sigortası ücretlerini belirleyen faktörler arasında yer alır. Oturum izni süresi yıllık olarak uzatılan yabancıların sağlık sigorta poliçeleri de 1 yıllık olarak hazırlanır. Dönemsel olarak fiyatlar değişebildiği gibi sigorta acentelerin uyguladığı ücret politikaları da birbirlerinden farklı seyreder. Yıllık olarak düzenlenen yabancı sağlık sigortası fiyatları nedir? sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir. Gerekli araştırmaları yaparak sizin için en uygun olan yabancılar için seyahat sigortası poliçesine ulaşabilirsiniz. Bu sigorta poliçelerinin ödemeleri peşin veya kredi kartı ile yapılabildiği gibi kredi kartına taksit uygulaması bulunan sigorta acenteleri de mevcuttur. Ancak bu sigorta fiyatlarını belirleyen pek çok durum olduğu unutulmamalıdır. Mevcut rahatsızlıklar, geçmiş hastalıklar, yaş, cinsiyet, medeni hâl, çocuk sayısı gibi kriterler yabancı sağlık sigortası ücretlerine doğrudan etki eder. Siz de Türkiye’de uzun süreli kalmayı ve oturum izni almayı düşünüyorsanız yabancılar için sağlık sigortası başvuru işlemlerine başlamalısınız.

Yabancı Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır? Blog.hakkinda 2 Blog.yorumTxt:

Blog.yorumBirak

Blog.emailWarning Blog.yorumWarning
Blog.zorunluAlanlar *